IzradaSajtova.in.rs na Facebook

Šta je fišing - Phishing?

datum 09.03.2015 23:00 od admin, kategorija: Internet sigurnost pregledano 3662 pregleda, komentari 0 komentara

Fišing (engl. Phishing) ili mrežna krađa identiteta je pokušaj krađe podataka korisnika interneta preko lažne internet stranice.

Najčešće se takva lažna internet strana nudi putem elektronske pošte ili preko četa. Pošiljalac poruke navodi žrtvu (osobu koja je primila poruku) da preko linka koji je naveden u poruci pošalje nazad svoje poverljive podatke, kao što su šifre za bankovne račune isl.

Poruka je tako sastavljena da izgleda kao poruka od banke i navodi žrtvu da klikom na dobijeni link pristupi lažnoj internet stranici i da na njoj upiše svoje podatke, koje se zatim proslađuju pošiljaocu.

Lažne internet stranice su tako dizajnerski napravljene da u potpunosti liče na stvarnu internet stranicu banke ili neke druge firme. Jedina razlika je u adresi internet stranice (URL).

Žrtvi može pomoći hitna promena PIN kodova na svojim bankovskim računima.

Fišing je u stalnom porastu i samim tim rastu i rizici u internet poslovanju. Zbog toga razvijaju se mnoge vrste anti-fišing zaštita, koje se ugrađuju u antivirusni softver ili u same aplikacije za internet poslovanje.

Pogledajte primer mejla koji sam navodno dobio od "PayPal-a":

Fišing

Svako će pomisliti da je u pitanju neka sigurnosna provera od strana PayPal-a, jer se u nazivu pošiljaoca, u naslovu mejla, pa i samom mejlu pojavljuje nekoliko puta jasan naziv i logo pomenutog servisa.

Međutim, kada se pogleda ko je poslao mejl, odnosno email adresa, stvari se menjaju iz korena:

Fišing email

Mnogi neće primetiti razliku između reči: PayPal i PeyPal, ali to je sama suština funkcionisanja fišinga.

Zato ako slučajno dobijete neki sličan mejl, orvorite četvoro oči.

Tagovi: Šta je fišing, Phishing, email, internet prevara, krađa identiteta

 

Ostavite komentar

Ime:

Email:

Komentar:

Komentari (0)

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem